måndag 10 september 2012

Bakgrund och förväntningar

Bakgrund och förväntningar


Jag jobbar vid Vasa svenska aftonläroverk, vilket är ett distansgymnasium. I undervisningen använder vi lärplattformen Fronter. Social medier har jag hittills inte använt mycket av i undervisningen, p.g.a. bristande kunskap. Mina förväntningar på kursen är därför stora. Jag önskar lära mig hur jag på ett mångsidigt och pedagogiskt sätt kan använda sociala medier i distansundervisningen.

3 kommentarer:

  1. Grattis för nya bloggen!
    Jag är jätte glad, at så många av er, som redan har gjort första uppgiften talar likadant: ni är lärare, som undervisar med distansmetoder och vill hitta nya verktyg. Jag tycker att det är en bra grund för kursen. Vi är inte här för teknikens skull utan för att använda det i lärande.

    Så sagt, vill ja förs ge dig några tekniska tips :)

    Du har satt ett snyggt bild till "Heading". Problemet är, att Blogger inte krymper bilden automatiskt. Därför är den både för bred och för hög för mallen. Om du inte har ändrat bräden i "Simple"-mallen, då är den 960 pixels. Hur kan du då begränsa bilden till 960 px? Om du redan har någon fotobehandlingsprogram (som Photoshop), använd det. Om du inte har det, prova http://www.sumopaint.com/app/. Välj språk (engelska eller finska, svenska är inte där ännu). Klicka "Avaa kiintolevyltä" (om du valde finska) och sök din foto. Klicka sen Kuva>Kuvakoko. Kryssa Säilytä kuvasuhteet och skriv 960 till Leveys-luckan. Klicka ok. Om du vill ändra höjden, kan du välja "Rajaustyökalu" som är på vänster ovanför hand-ikon. Välj en del av bilden genom att hålla musknappen nere och dra över den delen du vill ha. (mycket lättare att göra än försöka berätta, hur man gör!) När bilden är färdig (storlek ungefär 960 x 300) kan du spara det till din dator Tiedosto>Tallenna kiintolevylle. Och därifrån kan du sen uppladda den till Blogger, precis som du redan gjorde med den ursprungliga bilden.

    Jag ser att du har "Min Blogglista" -gadget, men inget innehåll än. Du kunde börja med att ha kurs bloggen Sociala medier i vuxenutbildningen på din läslista. Gör så har: vid "Min blogglista", klicka "Redigera">"Lägg till i lista". Kryssa "Bloggar som jag följer" och därifrån Sociala medier ... Klicka "Lägg till" och "Spara" (det kan hända, att du måste rulla ner lite för att se Spara). Obs! Det kan också hända, att kursbloggen inte syns när du har kryssat "Bloggar som jag följer" (händer med mig hela tiden, men jag har flera hundra bloggar på listan, så det kan bero på det). Om det skulle hända åt dig okså, ingen panik, kopiera kurs bloggens adress, välj "Lägg till web adress" (i stället för "Bloggar jag följer") och klistra blogg adressen i luckan.

    Huh! Det är så mycket lättare och göra än att berätta! Jag tror, att det är bäst du provar själv, och om du behöver hjälp, fråga mig då vi träffas!

    - Irmeli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uups, en sak till!
      Om du vill ändra färgen till rubriken (blått syns inte så bra från blomsterhavet). Går det så här:

      Blogger>Inställningar>Layout. Ovanför sidomallen hittar du länk till "Malldesignern". Klicka det. Klicka "Avancerad" och "Bloggrubriken" och välj det färg du vill ha. Kom ihåg att spara! På samma ställe kan du också ändra andra färger i mallen, t.ex. du kunde (om du ville!) ha rött i backgrunden i stället för blått osv.

      - irmeli

      Radera
  2. Vad fint det ser ut här med matchande backgrund och blomma! Bra gjort!
    - Irmeli

    SvaraRadera